vineri, 8 iulie 2011

Despre inspiraţia de a scrie

Scrisul este un talent pe care fie îl ai şi merită să-l dezvolţi, fie nu-l ai şi nici nu trebuie să te oboseşti să vezi dacă se primeşte ceva la înşiruit pe hîrtie. 
Dar ca orice talent hărăzit de Sus , nu e deloc uşor şi nici nu e de ajuns doar să ştii să scrii.Trebuie întreţinut, cizelat şi acordat ore în şir pentru a putea face un lucru decent. Iată deci, problema: timpul. Cînd n-ai timp să scrii, intri într-o rutină simandicoasă din care îţi este extrem de greu să găseşti starea pentru a scrie. Cel puţin, în cazul meu aşa este. Am nevoie de o stare pentru a scrie, iar dacă nu intru în această stare, nu fac decît să iau de la capăt o frază banală, ca mai apoi să îmi pierd răbdarea. Ce-i drept, scrisul este şi un test al răbdării. Nu iese din prima nimic, trebuie multă concentrare şi atenţie.

Pentru a putea scrie, trebuie să citeşti multă literatură, în special dacă vrei să îţi formezi un stil anume, trebuie să citeşti o cantitate impresionantă de cărţi, articole, reviste pentru a putea identifica modul de abordare. Dar cred că cel mai important atunci cînd scrii, este faptul că trebuie să transmiţi o  anumită stare sau o emoţie. Dacă nu eşti în stare să transmiţi nimic, sau niciodată să nu comunici cu cititorii prin scrisul tău, înseamnă că nici tu la rîndul tău, nu ai intrat într-o stare şi dispoziţie anume cînd ai pus pixul pe foaie.

Aşa deci, ce poţi face cînd n-ai inspiraţie? E clar că fără acest element nu prea poţi să duci ceva bun la sfîrşit. Cînd n-ai inspiraţie şi nu poti să scrii, nu te obosi chinuindu-te, va veni de la sine la un moment dat. De asta întotdeauna nu mi-a plăcut să scriu esee sau referate la limbă de la o zi la alta ( prea puţin timp aveam ca să-mi vină inspiraţia) .
Mai bine citeşte ceva deosebit de  frumos şi interesant, care să îţi ofere izvorul de inspiraţie necesar şi care să te relaxeze.
08.07.201

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
| Theme choosed by Liudyka Sponsored by Liuda Rosca