miercuri, 23 martie 2011

"Urmatorii 100 de ani" de George Friedman

  Ok,hai ca in sfirsit,am finisat de citit cartea asta...Am lungit-o cam mult,si este ceva timp de cind este afisata pe blog in sectiunea "La moment citesc:"...Dar,asta e...scoala,teme,referate,stres,bacalaureat...si lista continua,caci insuficienta de timp isi manifesta vadit existenta...
        Cartea am luat-o de la biblioteca liceului,si am stiut din start ca ma va captiva continutul.Unu la mina: citisem anterior o alta carte geopolitica de acelasi autor:"Vietile secrete ale presedintilor americani",si mi-a placut stilul amuzant,reflexiv si profund detailat al lui Friedman.Doi la mina: cartea de "preziceri" ale sec.XXI-lea ma incitat mai mult prin coperta ei,care lapidar ne comunica :"2010:Mexic provoaca SUA","2020:Fragmentarea Chinei","2050:Razboi global intre SUA,Turcia,Polonia si Japonia-Noile Mari Puteri","2080:Centralele electrice spatiale alimenteaza pamintul".

Ceea ce mi-a placut la Friedman este intentia de a intui situatia in secolul nostru din perspectiva analizei amanuntite a trecutului,si reflectind asupra constringerilor aplicate oamenilor si natiunilor pentru a vedea cum sunt acestia fortati sa se comporte,apoi sa incerce sa inteleaga consecintele neintentionate ale acelui comportament.
Nu se considera un Nostradamus,si de aia subliniaza deseori:"Bineinteles ca voi gresi multe detalii.[...]Voi fi fericit daca voi arata cum functioneaza lumea azi si cum explica acest lucru,in mod incredibil,mersul lumii in viitor.Voi fi incintat daca nepotii mei,rasfoind aceasta carte in 2100,vor avea motive sa spuna:"Nu e rau deloc."

Iata cum vede Friedman urmatoarele decenii:
 2020 - China va fi afectata de datoria imensa, de somajul ridicat, de diferentele regionale mari. Toate acestea, impreuna cu izolationismul sau istoric, vor impiedica China sa fie un jucator mondial. La fel se vor intimpla lucrurile si in Rusia. Desi va cauta sa impuna asa-numitele zone tampon in Georgia si Ucraina, Moscova va fi supusa presiunilor din toate directiile si se va confrunta cu o scadere importanata a populatiei. Armata sa se va dezmembra in 2020 iar teritoriul sau va fi fragmentat.

2030 - America va fi afectata cel mai mult de problemele demografice. Populatia va fi imbatrinita in asa masura in anii 2030 incit economia va avea de suferit. Solutia avansata de Friedman este ca SUA sa-si deschida frontierele, convins ca "in 2030, statele avansate se vor afla intr-o competitie acerba pentru a atrage imigranti".

2040 - Turcia si Japonia vor deveni puteri regionale pe masura ce influenta Rusiei si Chinei va scadea. Sfera de influenta a Turciei se va extinde asupra lumii musulmane in timp ce Japonia va recruta forta de munca din China si va avea un cuvint important de spus in Rusia orientala.

In acest timp, SUA vor plasa in spatiu trei platforme militare (Battle Stars). Desi America nu le va folosi pentru a ataca vreun stat sau pentru a-si extinde teritoriul, alte tari se vor simti amenintate. Friedman crede ca, pina in 2050, Japonia va bombarda aceste platforme intr-un atac similar celui de la Pearl Harbor. In razboiul care va urma, se vor afla fata in fata: pe de-o parte Japonia si Turcia, iar pe de cealalata parte o alianta formata din SUA, Marea Britanie, Polonia si China.

2060 - Desi alte state (posibil Germania) vor fi tentate sa se alature blocului format din Japonia si Turcia pentru a slabi influenta SUA, in final americanii vor reusi sa se impuna. Natiunile infrinte vor fi demilitarizate si monitorizate permanent.

Friedman crede ca anii 2060 si 2070 vor fi perioade de prosperitate, iar explorarea spatiului, dezvoltarea energetica si extinderea populatiei vor contribui la cresterea economica.

 2080 - Friedman e de parere ca problemele Americii vor fi, in principal, cele interne. Imigrantii mexicani vor avea un rol important in dezvoltarea economica insa acest lucru va transforma frontiera de sud a SUA intr-o granita pur decorativa. Sudul Americii va fi transformat intr-o regiune vorbitoare de limba spaniola, asemanator cu ceea ce inseamna Quebec pentru Canada. Cultura americana va fi afectata, iar relatiile cu guvernul mexican se vor tensiona. 
        Si un "apropo''...citind cartea,nu am gasit nimic ce sa prezica concret viitorul   R.Moldova...Era ceva despre Romania...dar ,se pare ca Friedman ne considera infimi in valoarea noastra pe plan politic.
Am selectat doar:"Daca resuscitarea Rusiei se va dovedi o criza de proportii minime,rusii vor domina Asia Centrala si Caucazul,si vor absorbi,probabil Republica Moldova,dar nu vor putea sa absoarba si statele baltice,nici sa domine vreo natiune aflata la vest de Caucaz."      
 Concluzia: este o carte informativa,mai presus de toate...O carte cu tenta "americanista",deoarece oboseam sa citesc felul patriotic al autorului de a sustine ca SUA va fi cel mai puternic stat al secolului(chiar daca nu ma mira), ca UE este o uniune cu serioase probleme interne sau ca "s-a finisat era europeana,si incepe era americana".
Probabil,timpul ne va demonstra veridicitatea celor relatate,pe mine insa m-a uimit trei detalii: 
1.R.Moldova va fi absorbita de Rusia;
 2.Polonia si Turcia vor deveni unele dintre puterile mari ale lumii (ma indoiesc de Polonia);
 3.SUA sunt descrise ca fiind invincibile,si atotputernice...ceea ce ma determina sa fiu sceptica la claritatea informatiei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
| Theme choosed by Liudyka Sponsored by Liuda Rosca